Kınık Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kınık Ziraat Odası > Bölgemiz Hakkında

Bölgemiz Hakkında

A- TARİHÇE

             İlçemiz Roma İmparatorluğuna kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olup ilk çağ yerleşim merkezi olan Gambreion ‘un yerine kurulduğu sanılmaktadır. Güney doğumuzu kaplayan Karadere Ormanları içindeki Sibel Tapınağı ile bazı kalıntılar tarihinin çok eskiye uzanışının kanıtıdır.

 İlçe 1330 yılında Osmanlı Devleti’nin idaresi altına girmiştir.

 İsmini Oğuz Türkleri ‘nin Bozuklar Kolunun Kınık Boyu’ndan almaktadır.

1820 ye kadar bir köy konumunda zaptiye teşkilatı ile idare edilmiştir.1910 yılında Bergama ilçesine bağlı bucağa dönüştürülen ilçe Kurtuluş Savaşı yıllarında bir süre Yunan işgaline uğramış,13 Eylül 1922 de ise düşmandan tamamen temizlenmiştir. İlçemizde Belediye teşkilatının kuruluş tarihi 1938’dir. 1948 de ise Bergama İlçesinden ayrılarak İzmir İline bağlı bağımsız bir İlçe konumuna getirilmiştir.

 B- COĞRAFİ YAPI

            İlçemiz; Ege Bölgesinin Kuzeybatısında, Madra Dağları ile Yunt Dağlarının arasında Yunt Dağları silsilesinden Kara ve Sultan Dağlarının kuzey eteklerinde, Bakırçay Ovasının güney kıyısında kurulmuştur.

Doğusu ve Güneyi Manisa ili Soma İlçesi, Batısı ile Kuzeyi Bergama ilçeleriyle çevrilmiştir.

Denizden yüksekliği ovada 40 metre, yerleşim yerinde 90 metre, en yüksek tepelerinde 1000 metre civarındadır.

Yüzölçümü 436 kilometrekare olup toprak büyüklüğü açısından İzmir ilçeleri arasında 12 sırada yer alır.

İzmir iline uzaklığı 120 kilometre, Bergama ilçesine 19 kilometre, Manisa ili Soma ilçesine uzaklığı 25 kilometredir.

Kınık Ovası’nı doğudan batıya geçen Bakırçay Nehri sulamaktadır.

Arazinin %65’i orman,%30’u ekili alan ve %5’i çayır ve meralardır.

1- İKLİMİ

Ege ve Marmara Bölgesi iklimlerinin özelliklerini yansıtmaktadır. Yazları sıcak ve kurak, Sonbahar ve Kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.

2- YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

 Belli Başlı Dağları                 : Güneyde Sultan Dağları, Doğusunda Eğnez Dağı,

Belli Başlı Ovaları                 : Kınık ve Sucahlı Ovaları,

Belli Başlı Yaylaları              : Örtülü, Ulubey ve Leylek Yaylaları,

Belli Başlı Akarsuları           : Bakırçay Nehri.

3- BİTKİ ÖRTÜSÜ

Kızılçam ve Meşe türlerinin çoğunlukta olduğu verimli ormanlık araziler, ova ve düzlüklerde geniş tarım arazileri ve meralar.

C- DEMOGRAFİK YAPI
ilçemiz nüfusu 2015 Yılı Haziran sonu ADNKS verilerine göre 28.072 kişidir.
Nüfus Yoğunluğu: Kilometrekareye yaklaşık olarak 64 kişi düşmektedir.

D- İDARİ YAPI
        Merkez belediye ve 37 mahallesi bulunmaktadır. Mahallelerin 23’ü orman içi veya orman kenarı mahalleler olup 6’sı ova mahalledir. Mahallelerimiz hemen hemen tamamı toplu vaziyettedir.

E- SOSYAL YAPI

             İlçemiz uzun süre Bergama İlçesine bağlı nahiye olarak kaldığından Bergama-Kınık diye tanınmakta olan İlçemiz son yıllarda büyük bir atılım içine girmiştir. Tarım ürünlerine dayalı özel sektöre ait 4 salça fabrikası ve 1 kireç fabrikası mevcut olup, Organize sanayi bölgesi kuruluş çalışmaları tamamlanmış yer yer faaliyet göstermektedir.

Topraklarının tarıma elverişliği ve verimliliği doğu İllerimizden İlçemize özellikle de Poyracık mahallemize gelerek yerleşmelere yol açmıştır. Pamuk ve domates dönemleri ile orman çalışmaları esnasında da ilçemize 400–500 kişilik bir tarım işçisi gelmektedir.

İlçemizin Bergama ve Soma’ya yakınlığı ve kiralık konut sıkıntısı ise bazı memur ailelerinin İlçe dışında oturmasına yol açmaktadır.
İlçede; Kaymakamlığa ait 1, Emniyet Müdürlüğüne ait 2, Müftülüğe ait 1, Sağlık Müdürlüğüne ait 3 ve Milli Eğitim Müdürlüğüne ait de 33 olmak üzere toplam 40 adet lojman bulunmaktadır. Bunların dışındaki mahalli konutların büyük çoğunluğu tek katlı ve kerpiç yapılardır. Ancak yeni yapılan konutlar tamamen betonarmedir.

F- EMNİYET VE ASAYİŞ

            İlçe Emniyet Müdürlüğü; İlçemiz, umuma açık yerler, dernek lokalleri ve içki tüketimi açısından oldukça zengin olmasına rağmen tüm ülkemizde yaygın trafik kaza ve suçları dışında emniyet ve asayiş açısından çok iyi durumda olup 30.06.2015 tarihi itibariyle topluma karşı işlenen suçlar 33, mala karşı işlenen suçlar 71 adet, şahsa karşı işlenen suçlar 158, millete ve devlete karşı işlenen suçlar 1, takibi şikâyete bağlı suçlar 55 olmak üzere 318 adet olay meydana gelmiştir. Ayrıca toplam 55 faili meçhul olay meydana gelmiş olup diğer olayların tüm failleri yakalanmıştır.

 İlçe Jandarma Komutanlığı; 2015 Yılı Haziran sonu itibariyle Kınık İlçe Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde şahsa karşı işlenen 18, mala karşı işlenen 19, topluma karşı işlenen 12, millete ve devlete karşı işlenen 1, kabahatler 3, takibi gerektiren suçlar 19, kaçakçılık 7 olmak üzere toplam 79 olay meydana gelmiştir.

Bu başarının devamı için gerek Emniyet Müdürlüğümüze gerekse İlçe Jandarma Komutanlığımıza yetersiz kadro nedeniyle, personel takviye edilmelidir.

Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı personeline ait lojmanlar yeterli gelmemektedir.

G- EĞİTİM ÖĞRETİM

İlçemiz okuma-yazma oranı 2015 Haziran ayı TUİK verilerine göre %100 olarak verilmiştir.
Okul, öğrenci ve derslik sayıları da şu şekildedir.

 

OKUL TÜRÜ

OKUL SAYISI

DERSLİK

SAYISI

ÖĞRENCİ SAYISI

ÖĞRETMEN

 SAYISI

Mahalle İlkokulu

17

41

461

27

Merkez İlkokulu

7

105

1628

107

Toplam İlkokul

24

146

2089

134

Ortaöğretim Kurumu

5

59

904

127

Yaygın Eğitim Kurumu

1

2

-

8

Okul Öncesi Eğitim Kurumları

1

4

48

4

Ortaokul Kurumları

6

77

1659

109

 

İki resmi öğrenci pansiyonu bulunmaktadır. Bu Pansiyonlarda 190 orta öğrenim öğrencisi barınmaktadır. İlçemizde bulunan Özel Yeşilova Öğrenci Yurdu, Valilik Makamının 01.01.2002 tarihli olurları ile faaliyete başlamıştır.2014-2015 eğitim öğretim yılında 24 (yirmi dört) öğrenci burada barınmaktadır.

Yaygın eğitim hizmetleri olarak; 2015 Yılı Haziran ayı sonuna kadar Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce 169 kurs açılmış olup bu kurslardaki kursiyer sayısı 2996’dir.

Öğretmenlerin sosyal ihtiyaçlarına yönelik 24 yatak kapasiteli bir öğretmen evimiz mevcuttur.

Mert Öztüre İşitme Engelliler Çok Programlı Lisesi

Kınık halkının katkılarıyla alınan arazi üzerine Öztüre Kireççilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve Devlet katkısıyla 1994 yılında inşaatına başlanmış,1995–1996 döneminde öğretime açılmıştır. Tüm Türkiye çapındaki toplam 4 okuldan birisi olan bu okul; 8 dersliğe, 120 yatılı öğrenci barındırma kapasitesine sahiptir. 11 tanede lojmanı bulunmaktadır. 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 87 öğrenci barındırmaya devam etmektedir.

H- KÜLTÜR VE BASIN

            İlçemiz merkezinde Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Kınık Belediyesinin katkılarıyla ilçe kütüphanesi açılmış. 30 Mart yerel seçimler sonucunda büyükşehir yasası gereği tasfiye edilen Köylere Hizmet Götürme Birliği bu ortaklığını Belediyeye devir etmiştir.

Poyracık mahallemizin katkılarıyla 1986 yılında bir kütüphane açılmış ve 2015 yılı Haziran sonu itibariyle 6204 kitabı bulunmaktadır. Haziran Ayı sonu itibarıyla okuma oranı  yüzde 7’ tir. Poyracık Halk Kütüphanesi Kültür ve Turizm Bakanlığının Oluru ile isim değiştirerek Kınık İlçe Halk Kütüphanesi olmuş ve ilçe merkezine taşınmıştır. Yayakent mahallemizde Belediyenin sağlamış olduğu binada Öztüre Kireççilik A.Ş. tarafından 1987 yılında Nihat Mithat ÖZTÜRE kütüphanesi,1992 yılında memur yokluğu ve bina sıkıntısı sebebiyle kapanmıştır.

Karadere mahalle sınırları içinde Mamurt adlı yüksek bir tepe üzerine sur ve tapınak kalıntıları mevcut ise de bu güne kadar herhangi bir araştırma konusu olmamıştır.

Yine ilçemizde üç adet tali gazete bayisi, iki adet matbaa, üç adet kırtasiye ve kitapevi bulunmaktadır. Sinema tiyatro ve video klüp ise yoktur.

İlçemizde Kınık Haber adına 15 günde bir yayınlanan bir adet mahalli gazete mevcut olup faaliyetlerine devam etmektedir.

I-SAĞLIK

a)Genel Sağlık Durum:

                 İlçemizde yataklı tedavi kurumu mevcut değildir. Ancak Toplum Sağlığı Merkez Acilinde 7 gün 24 saat esasına göre kesintisiz sağlık hizmeti sunulmaktadır.

İlçemiz Sağlık Müdürlüğüne bağlı olarak;

1 Toplum Sağlığı Merkezi, 1 İlçe Sağlık Müdürlüğü, Kınık, Poyracık ve Yayakent Mahallelerimizde 1’er Aile Sağlığı Merkezi ve buralarda 8 Aile Hekimleri. 2 112 Acil kurtarma istasyonu, dış mahallelerimizde 5 Sağlık evi mevcuttur.

Bu sağlık kurumlarımızda; 6 Pratisyen hekim, 8 Aile Hekimi, 4 Sağlık Memuru, 25 Ebe-Hemşire, 1 Laboratuar Teknisyeni, 1 Çevre Sağlığı Teknisyeni bulunmaktadır. Ayrıca 2 Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, 5 Hizmetli, 2 Şirket elamanı temizlik işçileri, 3 güvenlik personeli olmak üzere Toplam: 57 personel ile hizmet verilmektedir.

b) Ana ve Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkez
1993 yılında hizmet vermeye başlayan Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi kendisine ait binası olmadığından Toplum Sağlığı Merkezinin 24 saat açık olan Acil Bölümünde faaliyetini sürdürmektedir. TÜİK verilerine göre 28443 nüfusa Aile Planlaması hizmet verilmektedir.

İ- EKONOMİK DURUM

a) İlçemizde Hayvancılık Faaliyetleri:

         İlçemizin ova bölgelerinde kültür ve kültür melezi büyükbaş hayvancılık yapılmakta olup, küçükbaş hayvancılık eseri miktarda bulunmaktadır. Kırsal bölgelerimizde ise yerli büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve küçükbaş koyun- keçi yetiştiriciliği yapılmaktadır.

İlçemizde canlı hayvan varlığı: 9117 büyükbaş, 35040 küçükbaş, 2.245 kovan arı, 850000 kanatlı (dönem) hayvan bulunmaktadır. Kanatlı yetiştiriciliği önemli oranda artmıştır.17 işletme 35 kümes bulunmaktadır. Hayvan fiyatları, süt fiyatları ve ithalat hayvancılığın gelişmesine engel olmaktadır. Özellikle de büyükbaş hayvancılık bundan olumsuz etkilenmektedir. İlçemizde son 4 yıldır Saanen Keçi Yetiştiriciliği istikrarlı olarak büyüme eğilimindedir. 

Büyükbaş Birliği yetersiz ve sağladığı prim desteği yükselmediğinden örgütlü üretici oranı %25-30 civarındadır.

Küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin %85 örgütlü üretici konumundadır. Büyükbaş hayvan varlığının %60’ye yakını kültür ve kültür melezi ırklardan oluşmakta olup, 1500 civarında örgütlü üretici bulunmaktadır. Örgütsüz büyükbaş hayvan yetiştiriciliği genellikle 1–5 büyükbaş hayvandan oluşmaktadır. Yerli hayvan yetiştiricilerinin tamamına yakını örgütsüz üreticidir.

Arı yetiştiriciliği aile işletmeciliği şeklinde olup, örgütlü üretici sayısı 20 civarındadır.Bal üretimi iklime göre değişmekle birlikte 20000 kg., balmumu üretimi ise 4500 kg’ dır.

Büyükbaş hayvan yetiştiricileri sütlerini pazarlama konusunda sorun yaşamazken küçükbaş hayvan sütlerinin pazarlanmasında sorunlar bulunmaktadır. Kanatlı üretimi etlik piliç şeklinde fason üretim yapmaktadırlar.

İlçemizde kooperatife ait 1 adet mevsimlik çalışan mandıra,1 adet özel mandıra,1 adet kamu önderliğinde kurulmuş süt toplama merkezi bulunmaktadır.

b) Tarım

İlçemiz ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır.

Tarım alanları

1.         Tarla alanı: 71.000 da.

    —47.000 da.’da sulu

    —24.000 da.’da susuz tarım yapılmaktadır

    —200 da. Nadas alanı

    —8.148 da Daimi çayır mer’a

    85 da. Tarıma elverişli kullanılmayan arazi

Sulanabilen Arazi alanı:         46.140 da.

Sulanamayan Arazi Alanı:     26.173 da.

Sebze alanı:21.000 da. Olup hepsinde sulu tarım yapılmaktadır. Sebze alanlarımız içerisinde ekonomik önem sırasına göre yetiştirilen ürünlerimiz; salçalık domates ve salçalık biberdir.

Meyve alanı:9110 da. Olup 8776 dekarı zeytinliktir.

    —5.146 da. Sulu

    —3964 da susuz.

2014 Yılı Haziran ayı ÇKS ‘ye göre çiftçi Kayıt Sistemine 1986 çiftçi müracaat etmiş olup, kayıt altına alınmıştır. 2014 yılında kayıtlarımıza göre ağırlıklı olarak 13.750 da mısır,615 da buğday, 8.708 da pamuk, 7.850 da tütün ekilişi yapılmıştır.. Zeytin de 600 ton civarında zeytin yağı elde edilmiştir.        

Sofralık Zeytin alanı:1.628 da.

Yağlık Zeytin alanı:  7.148 da.

Tarıma dayalı sanayi ve işletmeler:

 

1.         Zeytinyağı fabrikası   :3

2.         Çırçır fabrikası           :4

3.         Un fabrikası               :3

4.         Salça fabrikası            :5

5.         Turşu fabrikası           :1

İlçemizde 2 sulama kooperatifi, 6 tarımsal kalkınma kooperatifi bulunmaktadır.

Kooperatifleşme:

            Köylere Hizmet Götürme Birliği öncülüğünde daha önce ilçedeki süt üreticileri organize edilerek S.S. Kınık İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuş olup, Kaymakamın fahri başkanlığında koordinasyon merkezi olarak ilçedeki diğer projelerin uygulanması, ilçe halkının faaliyetlere katılımı ve hizmetlerden yararlandırılmaları bu kooperatif vasıtasıyla yürütülmektedir. 6360 Sayılı Yasa kapsamında, 30 Mart 2014 yerel seçimleri sonucu Köylere Hizmet Götürme Birliğinin kapanması ardından Kaymakamlık kooperatif ile faaliyetlerini sonlandırmıştır.

Hazine ve Köy Arazilerinin Islahı:

İlçemizde toplam 8248 dekar mera alanı bulunmakta olup bu alanların 7148 dekarının tespit işlemleri tamamlanmıştır.

32 yerleşim biriminden 31 tanesinin tescil ve tahsil işlemleri teknik ekibimizce tamamlanmıştır.

1 birimin çalışmaları nihai hale getirilmiş olup İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar 2015 mart ayında tamamlanması planlanmaktadır. 

            Soğuk Hava Deposu, Şoklama ve Paketleme Tesisleri: 

            Kooperatif ve Kaymakamlık Köylere Hizmet Götürme Birliği ortaklığında, Belediyelerin de desteği alınarak yapılan soğuk hava deposu, şoklama ve paketleme projelerine İzmir Kalkınma Ajansından hibe 280 bin TL. Fon desteği alınarak ve toplam 700 bin TL maliyetle hayata geçirilmiştir. Bunun sonucunda; sadece harmanda satılabilen ürünlerin depolanarak daha yüksek fiyatlarla satılması sağlanmış, peynir, kuru domates ve meyve gibi ürünler artı değerlerle satılma imkânı bulmuştur. Ayrıca ürünleri tarladan tezgâha kadar ulaştırılabilen bir soğuk zincir oluşturulmuştur. 30 Mart yerel seçimler sonucunda büyükşehir yasası gereği tasfiye edilen Köylere Hizmet Götürme Birliği bu ortaklığını Kooperatife devir etmiştir.

Süt Soğuk Zincirinin Geliştirilmesi:

            İlçedeki soğuk süt alım merkezleri Kooperatif bünyesinde birleştirilip mevcutlarının geliştirilmesi ile birlikte ihtiyaç olan yerlerde yeni süt merkezleri kurulmuş, daha önce pazarlanamayan keçi ve koyun sütlerinin de soğuk zincir altına alınabildiği 24 süt soğutma tankı ve bunların birleştiği 2 adet süt toplama merkezi ve bu merkezlerde toplanan sütlerin işlendiği 1 adet süt işleme ünitesiyle birlikte sütler daha kaliteli ve sağlıklı pazarlanabilmektedir.

c) Sanayi

İlçemizde organize sanayi bölgesi kurulmasının planlanıp hazırlık çalışmalarında gösterilen gayretler, sektörün gelişmesine ilişkin beklentilerin umuda dönüşmesine neden olmuştur. 

Soma çıkışında, Kocaömer mahalle Taşağıl mevkiinde ilçe merkezine 3 km. mesafede 788547 metrekare yer, İl Özel İdaresi tarafından alınarak Organize Sanayi Bölgesi yapılmak üzere parselasyonu yapılmış, 224825 metrekare alan yol ve yeşil alan olarak ayrılıp, alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır. Kınık Organize Sanayi Bölgesin Müdürlüğünde alınan bilgide Kınık İlçe merkezine yaklaşık 3km uzaklıkta olan 729 dönüm büyüklüğüne sahip organize sanayi bölgesinde toplam 41 parselin tamamı satılmış ve organize sanayi bölgesinde 150 kişi istihdam edilmektedir. Yapılaşma hızla devam etmekte olup 2 adet granit fabrikası açılmıştır.

Genellikle tarıma dayalı olan sanayi tesisi olarak ilçemizde günlük toplam 3000 ton kapasiteli, modern teknolojiye sahip, ihracata yönelik çalışan 4 salça fabrikası, 12800 ton kapasiteli 2 çırçır fabrikası yıllık 290 ton kapasiteli 3 zeytinyağı işletmesi ve yıllık 180 ton kapasiteli bir adet mandıra bulunmaktadır.

Poyracık mahallemizde kurulu bulunan Öztüre Kireççilik ise ülkemizin en modern tesislerinden biri olup 50 işçi çalışmaktadır.

60 dükkânın yer aldığı Küçük Sanayi sitesindeki iş yerleri tamamen araç bakım ve onarımına dönük olarak çalışmaktadır.

Araç ve Makine Parkı Oluşturulması:

            Arazilerin ıslah çalışmalarında kullanılmak üzere Kooperatif tarafından alınan traktör, pulluk, lazerli tesviye makinesi, taş toplama ve kanal açma makinesi vb. ile İzmir İl Özel İdaresi veya İzmir Kalkınma Ajansı fon destekleri ya da tahsisleri ile temin edilen süt taşıma tankeri, soğuk hava taşıma kamyonu, kamyonetler, taşıtlar vb. yanında, köy hizmetleri için tahsis edilen çöp toplama araçları, greyder, kepçe, kamyon, vidanjör vb. araçlar toplu olarak bir parkta birleştirilmiş, belediyenin tahsis ettiği arsa üzerinde İl Özel İdaresi fon desteği ile araç parkı, binası, bakım ve yıkama yeri yapılarak çalışmaların makine desteği tek merkezden en uygun yönetilmiştir. İlçede bu araç ve makinelere kendi imkânları ile ulaşma şansı olmayan tüm üreticilere de, bu alet ve makineler usta operatör ve şoförleriyle sadece mazot vb. maliyetleri karşılığında kullandırılmaktadır. Bu sayede, birçok tarla ve dere ıslah edilmiş, önemli miktarda üretim yolu bakım görmüştür.

d) Ticaret

İlçemizde 518 tanesi gerçek usulde, 612 tanesi basit usulde, 59 kurumlar vergisi ve 17 kooperatif olmak üzere toplam 1213 vergi mükellefi bulunmaktadır.

İlçe halkı alışverişi genellikle yakın olan Bergama ve Soma’dan yaptığından ticari faaliyet canlı değildir. Esnaf Kefalet Kooperatifi’nin 653 kayıtlı üyesi bulunup 295 si faal durumdadır. Toplam 3 Tarım Kredi Kooperatifimizin üye sayısı ise 929 olup bunlarında 325 tanesi faal durumdadır. Tariş Pamuk Tarım Satış Kooperatifimizin üye sayısı ise 1129’dır.154 İlçe Esnafımızda Bergama Ticaret Odası üyesidir. 2015 yılı Haziran sonu itibari ile ilçemizde tahakkuk eden toplam vergi miktarı ise 25.074.248,95 TL. olup tahakkuk eden bu vergilerin 9.902.106,10 TL. si tahsil edilmiştir. Tahsilâtın tahakkuka oranı % 39,49’dır. Bir önceki yıla göre vergi gelirindeki tahakkuk artış oranı % 23, tahsilât artış oranı ise % 48,98 azalmıştır.

e) Turizm

İlçemizde turizm hemen hemen hiç yoktur. Turistik tesis, müze ve ören yeri bulunmamaktadır. Karadere mahallemiz sınırları içinde Mamurt adlı yüksek bir tepe üzerinde sur ve tapınak kalıntıları mevcut ise de bu güne kadar yörede herhangi bir araştırma yapılmamıştır.

Süt İşleme Tesisi:

İlçenin Karadere mahallesinde 35 yıl süre ile kullanılıp ekonomik ömrünü tamamladığından dolayı atıl kalan peynir mandırası, Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin ortaklığında Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından yenilenip süt işleme tesisi olarak hizmete açılmış, doğallığı ve kalitesi ile ünlü olan Karadere yöresinin sütü, yeniden işlenerek yaklaşık iki katı değerinde pazar imkânı bulmuştur. Toplam 170 bin TL harcanan proje için 125 bin TL İzmir Kalkınma Ajansı fonu hibe alınmıştır.

Et ve Süt Ürünleri Satış Ağı:

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi koordinasyonunda işlenip pazarlanan bütün ürünlerin doğrudan perakende satışının yapıldığı, ilçenin ve ürünlerinin tanıtıldığı üç noktada perakende satış ve süt merkezleri kurulmuş, yöre halkına doğrudan ürün satışları gerçekleştirilmiş ve bu şekilde hayvan kesim ve satışları sonucunda üreticinin sütü yanında hayvanları da daha ekonomik değerlendirilmiştir 

Yem satış noktaları:

Hayvancılık yapan tüm çiftçilerin en önemli sorunu olan yem temini konusunda, tüm süt alım merkezlerinin yanında açılan yem stantlarında Kooperatifin ürettiği mısır silajı, saman, yonca gibi ürünler ile satın alınıp üreticiye ulaştırılan fenni yemler satılmaktadır. Maliyetine yapılan bu satışlarda 5 ay vadeli satış uygulamaları da başlatılmış ve üye çiftçiler yem desteği imkân ile de desteklenmiştir.

f) Madencilik

İlçemizde herhangi bir maden yatağı veya işletmesi bulunmamaktadır. Önceki yıllarda Soma Kömür madenlerine yakın bölgelerde birkaç sondaj yapılmış ise de işletmeye açılabilecek bir bulguya rastlanmamıştır.

g) Kooperatifçilik

İlçemizde 3 adet tarım kredi (Merkez, Poyracık ve Yayakent),1 adet esnaf kefalet, 5 adet konut işyeri yapımı,1 adet taşıyıcılar,1 adet pamuk tarım satış ve 6 adette toprak-su ve mahalle kalkındırma kooperatifi olmak üzere 17 adet kooperatif faaliyet göstermektedir.

Ayrıca Kaymakamlığımız Kınık İlçesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulmuştur.

h) Bankacılık

İlçemiz merkezinde Ziraat Bankası ve İş Bankası olmak üzere iki adet banka şubesi mevcut olup, Akbank, Denizbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi ATM‘ leri mevcuttur.

J- ULAŞTIRMA

a) Karayolu

İlçemiz Soma ile komşu olduğundan yoğun bir kamyon trafiği ve yük taşınmasına maruz kalmaktadır.

İlçemiz karayolu ağı 27 km. olup bunun 21 km.si devlet, 6 km.si İl yolu ve tümü asfalttır.

Ancak Soma-Bergama yolu İlçe içerisinden geçtiği için bu yoğun trafik ilçede can ve trafik güvenliğini tehdit etmekteydi; fakat alternatif yolun faaliyete geçmesi ilçemiz trafiğini rahatlatmıştır 

b) Demiryolları 

İlçemiz sınırları içinden geçen demiryolu ağı bulunmamaktadır.

c) Haberleşme 

Telefonu olmayan mahallemiz yoktur. Kınık merkez, Poyracık ve Yayakent mahallemiz ile diğer 5 merkez mahallemizde otomatik santral mevcuttur. Örtülü, Hamzahocalı, Mustaklar, Karadere ve Büyükoba mahallelerimize bu santrallerden abonelik verilmiştir.

Türk Telekom’un tümü otomatik, 6656 kapasiteli 8 santrali ve 4050 civarında Abone bulunmakta olup her 4,28 kişiye bir telefon düşmektedir.

İlçemizin tümünde Belediyemize ait vericilerden yayınlanan kanallar seyredilmektedir 

Mahalli yayın yapan Radyo veya Televizyonumuz yoktur. 

d) Enerji

İlçemizde bulunan Belediye ve 37 mahalle ve bu mahalle bağlılarının tümünde elektrik mevcuttur. Enerji Nakil hatlarında meydana gelebilecek orman yangınlarına karşı Orman Müdürlüğüyle protokollü olarak alt örtü temizliği ve ağaç budama işlemleri İlçemiz GEDİZ İşletme Şefliği Baş Mühendisliği tarafından yapılmaktadır. Yer yer mevcut elektrik hatlarının bakımı gerekmektedir.

e) Mahalle İçme Suları

37 Mahallemizin hepsinde de içme suyu mevcuttur. 9 mahallemizde kaynak suyu mevcuttur. Arpaseki ve Mustaklar mahallelerinde bulunan içme suyu sondaj kuyularında debinin azalması nedeniyle içme suyu yetersiz kalmış ve bu nedenle tekrar sondaj kuyusu açılması işlemleri 2012 Köydes projesi çerçevesinde tamamlanmış olup, depoya bağlantısı yapılacaktır. Ayrıca Elmadere mahallesinde kaynak suyunun yetersiz gelmesi sebebiyle sondaj kuyusu açılmış olup depoya bağlantısı yapılarak sorun çözümlenmiştir. Ayrıca mahallelerimizde bulunan içme suyu depolarının bakım ve onarım çalışmaları devam etmektedir.

f) Kanalizasyon

İlçe Merkezi, Poyracık , Yayakent , Arpadere, Arpaseki, Aziziye, Bağalan, Balaban, Bademalan, Cumalı, Çan, Değirmencieli, Dündarlı, Elmadere, Hamzahocalı, Işıklar, İbrahimağa, Kalemköy, Karadere, Karatekeli, Kocaömer, Köseler, Musacalı, Mustaklar, Sucahlı, Örtülü, Taştepe ve Yaylaköy mahallelerimizde kanalizasyon şebekesi mevcuttur. Büyükoba mahallesinde kanalizasyon bulunmaktadır. Çaltı(2B çalışmaları yapılmaktadır), Kodukburun ve Çiftlikköy mahallesinde Kanalizasyon bulunmamaktadır.

Ayrıca: Kocaömer, Büyükoba, Örtülü, Işıklar, Aziziye, Mustaklar, ve Köseler mahallelerimizde menfez yapılmıştır. Bir de Kocaömer mahallesinde Karadere geçidi yapılmıştır.

g) İmar Durumu

İlçemizdeki belediyesinin imar planı bulunmaktadır.